Rasstandaard
  Voorkomen
Stijlvolle hond, met ”galloperende” belijning. Evenwichtig en symmetrisch gebouwd wat kan vergeleken worden met een beladen jager.

Kenmerken
Inteligent, competent en waardig.

Temperament
Vrijpostig en hartelijk, van vriendelijke onpartijdige aard.

Hoofd en schedel
Het hoofd is eerder diep dan breed, maar breder dan de voorsnuit met veel hersenruimte. De schedel is licht gewelfd, het breedst tussen de oren. Duidelijk afgetekende stop. De afstand tussen achterhoofdsknobbel en stop iets langer dan tussen stop en neus. Mager onder en boven de ogen, de wangen zo smal als het hoofd toelaat. Voorsnuit redelijk lang met bijna parallele lijnen, noch puntig noch spits. Niet slingerende hanglippen, doch duidelijk afgetekend. Grote, brede neus met open zwarte neusgaten. Voorsnuit minder diep dan lang.

Ogen
Donkerbruin en helder. Niet diepliggend of uitpuilend, voldoende onder de wenkbauwboog geplaatst, met een enthousiaste intelligente uitdrukking.

Oren
Middelmatig lang en dun. Laag aangezet en dicht tegen het hoofd aanliggend.

Gebit
Sterke kaken met perfect, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. dat de boventanden vlak over de ondertanden heensluiten en recht in de kaak geplaatst zijn.

Hals
Lang, mager, gebogen, zonder keelhuid.

Voorhand
Lange, goed naar achterhellende schouderbladen, breed ovaal bot, dicht bij elkaar op de schoft, niet beladen. Laag en goed tegen het lichaam geplaatste ellebogen. Voorbenen met ovaal bot, recht en sterk, rechte polsen.

Lichaam
Middelmatig lang, diepe borst, goed gewelfde ribben. Achterste ribben diep. Brede licht gewelfde lenden. Borst niet te breed.

Achterhand
Van heup to knie lang, breed en gespierd, knie tot hak kort, sterk, goed gehoekt kniegewricht, recht vanaan de hiel tot op de grond.Bekken bijna horizontaal.

Voeten
Ovaal, dicht bij elkaar liggende goed gewelfde tenen, met veel haar ertussen. Goed behaarde tenen, diepe kussens.

Staart
Recht of licht sabelvormig, niet onder de sprongen reikend. Horizontaal of onder de ruglijn gedragen. Dik bij de aanzet, uitlopend tot een fijne punt. De bevedering begint bij de aanzet, is lang en recht en wordt korter naar de staartpunt toe.

Gangwerk/Beweging
Regelmatig vrij en zuiver, met veel stuwkracht vanuit de achterhand.

Vacht
Op het hoofd, de voorzijde van de benen en oorpunten kort en fijn. Van middelmatige lengte plat en krulvrij op alle andere lichaamsdelen. Bevedering op het bovenste deel van de oren lang en zijdeachtig. Op de achterzijde van de benen lang, fijn, plat en recht. Franges op de buik mogen tot borst en keel reiken. Met zo weinig mogelijk krullen of golven.

Kleur
Diepglanzend gitzwart, zonder sporen van roodbruin, met kastanjerode (glanzend tan) aftekeningen. Enkel zwarte haren op de tenen en een zwarte streep onder de kaak is toelaatbaar. ’Tan aftekening’: twee duidelijke vlekken boven de ogen, met een diameter niet groter dan 2 cm. Op de zijkanten van de snuit niet boven de onderzijde van de neusspiegel reikend, als een duidelijk afgetekende band om de snuit heen. Ook op de keel, twee grote duidelijke pklekken op de borst. Op de binnenkant van de achterpoten en dijen, bij de knie overgaand naar de voorkant en zich uitbreidend naar de buitenzijde van de achterpoten vanaf de sprong tot de tenen. Op de voorpoten tot aan de ellebogen op de achterkant en tot de polsen of iets hoger op de voorkant.Rond de anus. Een kleine witte vlek op de borst is toelaatbaar. Geen enkele andere kleur is toelaatbaar.

Hoogte/Gewicht
Hoogte: reuen: 66 cms (26 ins); teven: 62 cms (241/2 ins). Gewicht: reuen: 29.5 kgs (65 lbs); Teven: 25.5 kgs (56 lbs).

Fouten
Elke afwijking van het voorgaande dient als een fout beschouwd te worden. De wijze waarmee de fout aangerekend wordt moet in verhouding zijn met de ernst van het effect op de gezondheid en het welzijn van de hond.

Nota
Reuen moeten twee normale volledig in het scrotum gadaalde testikels hebben.